OBRÁCENÝ ANANASOVÝ DORT
Ingredience:
140 g bílého řeckého jogurtu
120 g ovesné mouky
50 g mandlové mouky
2 lžíce agávového sirupu
2 vejce
3 lžičky prášku do pečiva
5 kapek vanilkového extraktu
2 lžičky skořice
100 g banánu
30 g kokosového oleje
200-250 ml rostlinného mléka
špetka soli
+ ananas, třešně
Postup:
Troubu si předehřejeme na 190°C. Připravíme si těsto, v míse si smícháme všechny suché suroviny. V druhé míse si smícháme řecký jogurt, agávový sirup, vanilkový extrakt a kokosový olej. Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky dáme do druhé mísy a z bílků si vyšleháme sníh. Banán si rozmačkáme pomocí vidličky nebo rozmixujeme a přidáme k žloutkům. Sypké suroviny pomalu přisypáváme za stálého míchání. Mléko přidáváme podle konzistence.
Po sypkých surovinách přimícháme do těsta opatrně sníh z bílků. Nachystáme si dortovou formu a vymažeme ji kokosovým olejem. Na dno formy naskládáme kolečka ananasu a di každé středové dírky položíme jednu třešeň. Těsto nalijeme do formy a necháme ho péct 35-45 minut. Dort necháme vychladnout, vyklopíme ho z formy a můžeme servírovat.