Kalorické tabulky, kalorie a makra

KALORICKÉ TABULKY, KCAL A MAKRA

Chceme-li redukovat svou tělesnou hmotnost, musíme si hlídat nejen to co jíme, ale také to, v jakém množství potraviny přijímáme. Je důležité jak jsou které potraviny energeticky náročné a tomu nám pomohou kalorické tabulky. Musíme ale stále dbát na pravidelný pohyb, jestliže máme sedavé zaměstnání (nebo sedíme celý den ve školní lavici) a nezařadíme do svého života žádnou fyzickou aktivitu, náš energetický výdej bude minimální. Může se tak stát, a jistě se tak stane, že náš energetický příjem bude mnohonásobně vyšší a budeme přibírat na váze.

Kalorické tabulky tvoří jakýsi komplexní přehled nejběžnějších potravin, s nimiž se každý den setkáváme a slouží především k tomu, abychom měli přehled o svém denním energetickém příjmu a výdeji, a to nejen při redukci váhy, ikdyž právě kvůli ní kalorické tabulky nejčastěji vyhledáváme. Pro udržení správné váhy je nutné mít v rovnováze energetický příjem a výdej. Kromě údajů o energetických hodnotách najdeme v kalorických tabulkách také často informace o bílkovinách, vitamínech či tucích v potravinách. Velmi vyhledávány jsou pro osoby s nějakými potravinovými intolerancemi (např. vegetariány, ...)

Každá potravina obsahuje určitý počet kalorií, ten je vyjádřen v joulech nebo přímo kaloriích (10 kJ = 2,4 kcal; 1 kcal = 4,2 kJ). Energie, kterou člověk získává z potravy, by měla zhruba odpovídat energii, kterou za daný den vynaloží. Pro výpočet doporučeného energetického příjmu je třeba vzít ale v úvahu několik faktorů (pohlaví, věk, vzrůst, fyzickou zátěž, aktuální zdravotní stav,..)

Pokud v potravě přijmeme více kalorií, než je potřeba, má naše tělo tendenci přibírat na váze. V opačném případě, tedy přijmeme-li méně kalorií, než kolik během dne spálíme, má naše tělo tendenci hubnout, jelikož “sahá” do zásob z tuků.

fitday%20kalorie

Velice důležitou roli při stanovení doporučeného denního příjmu kalorií je zdravá strava. Je doporučeno dodržovat správný poměr bílkoviny:tuky:sacharidy. Vychází se ze základního poměru 15]30]55, ovšem tento poměr se upravuje podle naší fyzické aktivity. Např. pokud u nás převládají vytrvalostní aktivity, tak by měl být poměr cca 20:30:50, pokud převládají spíše silové aktivity tak cca 25:20:55. Neměli bychom také zapomínat na pravidelný příjem potravy. Doporučuje se jíst každé 3 hodiny, aby naše tělo nehladovělo. Když si spočítáte hodnoty doporučeného denního příjmu kalorií, možná vás překvapí, že můžete jíst i více než jste třeba jedli dosud. Zdravě hubnout v žádném případě neznamená držet hladovku! Jde především o to jíst zdravě a pravidelně. Časem si jistě najdete určitý stereotyp ve vašem režimu stravování. To se týká především načasování jídel. Ideální by bylo jíst vždy ve stejnou dobu (ano někdy je to nereálné, víme).

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.