Kalorické tabulky, kalorie a makra

KALORICKÉ TABULKY, KCAL A MAKRA

Chceme-li redukovat svou tělesnou hmotnost, musíme si hlídat nejen to co jíme, ale také to, v jakém množství potraviny přijímáme. Je důležité jak jsou které potraviny energeticky náročné a tomu nám pomohou kalorické tabulky. Musíme ale stále dbát na pravidelný pohyb, jestliže máme sedavé zaměstnání (nebo sedíme celý den ve školní lavici) a nezařadíme do svého života žádnou fyzickou aktivitu, náš energetický výdej bude minimální. Může se tak stát, a jistě se tak stane, že náš energetický příjem bude mnohonásobně vyšší a budeme přibírat na váze.

Kalorické tabulky tvoří jakýsi komplexní přehled nejběžnějších potravin, s nimiž se každý den setkáváme a slouží především k tomu, abychom měli přehled o svém denním energetickém příjmu a výdeji, a to nejen při redukci váhy, ikdyž právě kvůli ní kalorické tabulky nejčastěji vyhledáváme. Pro udržení správné váhy je nutné mít v rovnováze energetický příjem a výdej. Kromě údajů o energetických hodnotách najdeme v kalorických tabulkách také často informace o bílkovinách, vitamínech či tucích v potravinách. Velmi vyhledávány jsou pro osoby s nějakými potravinovými intolerancemi (např. vegetariány, ...)

Každá potravina obsahuje určitý počet kalorií, ten je vyjádřen v joulech nebo přímo kaloriích (10 kJ = 2,4 kcal; 1 kcal = 4,2 kJ). Energie, kterou člověk získává z potravy, by měla zhruba odpovídat energii, kterou za daný den vynaloží. Pro výpočet doporučeného energetického příjmu je třeba vzít ale v úvahu několik faktorů (pohlaví, věk, vzrůst, fyzickou zátěž, aktuální zdravotní stav,..)

Pokud v potravě přijmeme více kalorií, než je potřeba, má naše tělo tendenci přibírat na váze. V opačném případě, tedy přijmeme-li méně kalorií, než kolik během dne spálíme, má naše tělo tendenci hubnout, jelikož “sahá” do zásob z tuků.

fitday%20kalorie

Velice důležitou roli při stanovení doporučeného denního příjmu kalorií je zdravá strava. Je doporučeno dodržovat správný poměr bílkoviny:tuky:sacharidy. Vychází se ze základního poměru 15]30]55, ovšem tento poměr se upravuje podle naší fyzické aktivity. Např. pokud u nás převládají vytrvalostní aktivity, tak by měl být poměr cca 20:30:50, pokud převládají spíše silové aktivity tak cca 25:20:55. Neměli bychom také zapomínat na pravidelný příjem potravy. Doporučuje se jíst každé 3 hodiny, aby naše tělo nehladovělo. Když si spočítáte hodnoty doporučeného denního příjmu kalorií, možná vás překvapí, že můžete jíst i více než jste třeba jedli dosud. Zdravě hubnout v žádném případě neznamená držet hladovku! Jde především o to jíst zdravě a pravidelně. Časem si jistě najdete určitý stereotyp ve vašem režimu stravování. To se týká především načasování jídel. Ideální by bylo jíst vždy ve stejnou dobu (ano někdy je to nereálné, víme).