CUKETA - FANTASTICKY UNIVERZÁLNÍ
Patří k druhu tykve obecné, která je druhově velice rozmanitá - rozlišujeme cukety zelené, pruhované, žluté i bělavé. Cuketa původně pochází z mexika, kde se pěstuje již celá staletí; v posledním desetiletí se stala velice oblíbenou a rozšířenou i u nás. Cuketa se používá především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů. V českých kuchyních se objevila v 80. letech v masovém měřítku.
Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. to je ale jen zažitý stereotyp, protože zejména mladá cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek, který ji dobře doplňuje. Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety (populární je obdoba bramboráku zvaná cukeťák), také se však dělá plněná, smaží se i jako řízek, griluje se a vaří se též cuketová polévka. Méně rozšířené jsou recepty na sladké moučníky, saláty či knedlíky.
Květy z cukety jsou jedlé a v gastronomii velkou delikatesou. Větší samčí květy se plní a smaží, menší samičí se smaží po namočení v těstíčku. Ve francii je cuketa známá jako zásadní přísada do ratatouille. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody do 25 cm, které se nemusí loupat, mají minimum masy měkkých nedovyvinutých semínek a jsou křehké. Častá sklizeň menších plodů navíc rostliny nutí do remontantnosti (opakované plodnosti).
Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91 % vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů. Nejcennější je vysoký obsah karotenu a minerálních látek, např. draslíku, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Cuketa obsahje jen minimum kalorií. Má protirakovinné účinky a příznivě ovlivňuje činnost srdce, střev i ledvin. Konzumace cuket prospívá hlavně lidem obézním, diabetikům, pacientům s chorobami jater a žlučníku, nemocným trpícím dnou a revmatismem. Skvěle detoxikuje organismus a podporuje činnost ledvin, střev a srdce. Pomáhá při odkyselení organismu, působí proti stresu, zvyšuje imunitu a má antibakteriální účinky.
Čerstvě vylisovanou cuketovou šťávou můžeme zklidnit kožní problémy jako například ekzémy, lupénku, kopřivku nebo i akné. Jednoduše naneseme na problematické místo a necháme zaschnout. Pak je vhodné ošetřit pokožku mandlovým olejem, který poskytne výživu a postará se o obnovu buněk. Plátky cukety můžeme také, podobně jako okurku, použít ke zmírnění otoků očí. přiložíme a relaxujeme.
CUKETA PŘÍZNIVĚ PŮSOBÍ NA:
– odkyselení organismu
– detoxikuje a odvodňuje
– zlepšuje pohyblivost střev, příznivě působí na trávení
– má antibakteriální účinky
– uklidňuje a působí proti stresu
– posiluje svaly a srdce
– vhodná při cukrovce, dně, revmatismu, problémech s ledvinami
– zvyšuje imunitu organismu
– pomáhá udržovat štíhlou linii
_______________________
Oblíbené články
Jak se dále rozvíjela myšlenka Fit-day? Skončili jsme u toho, jak se Jakub s Jitkou rozhodli změn...
Kde se vůbec vzala myšlenka Fit-day? Vše začalo před několika lety, kdy do povědomí lidí začaly pr...
Co takhle dát si "puding"? Ale ne ledajaký puding... Fit-day Protein Chocolate Chia Puding Proč...
A je to tady... Párty! Co dát jako úvodní drink? Chtělo by to něco osvěžujícího, velice dobrého a as...
Fit-day produkty jsou tu pro všechny, kteří milují zdravý životní styl a hlavně kvalitní jídlo. F...
Fit-day koláčky (Fit-day Mugcake Chocolate) Včera jsem měl dlouhý den… Kdo by to neznal; ráno s...
LETNÍ FIT-DAY SMOOTHIE VZPOMÍNKA A je tu zima, listopad... padá listí ze stromů, plískanice, venku ...
Rostlinný protein a sportovci? Je pravdou, že pro sportovce jsou potřebné a jedině správné pouze ži...