Doprava ZDARMA na objednávky nad 1200 Kč 📦

Mango pro zdraví i krásu. Jde o nejhodnotnější ovoce na světě?

Lahodné šťavnaté ovoce plné vitamínů, nezaměnitelné chuti a aroma – tak by šlo v jednoduchosti představit mango, v Indii známé jako ovoce bohů. Zjistěte s naším článkem, jak vám jeho pravidelná konzumace může pomoct s kvalitou pokožky, hubnutím, ale třeba i detoxem organismu a povyšte mango na nedílnou součást vašeho jídelníčku.

 

Rozkrojené zralé mango na světlém dřevěném pozadí

 

Po stopách indických zkamenělin aneb odkud pochází mango

Původ manga se spojuje s jižní a jihovýchodní Asií, tedy se zeměmi jako je Indie, Srí Lanka, Pákistán nebo Barma, kde se našly fosilie staré až 30 milionů let. Dnes mangové plantáže běžně najdeme v tropických a subtropických oblastech napříč kontinenty, mezi největší producenty patří už zmiňovaná Indie následovaná Indonésií, Čínou a Mexikem. I když je Indie nejvýznamnějším pěstitelem manga a vyprodukuje téměř polovinu světové produkce, do ostatních zemí Indie plody prakticky nevyváží – využívá je čistě pro vlastní spotřebu. Zajímavostí také je, že dnes rozlišujeme hned několik stovek odrůd manga. 

Mango se vyznačuje ledvinovitýmsrdcovitým tvarem, barevnou škálou od zelené přes žlutou až k červené a plochým semenem v dřevnatém obalu. Největší plody váží až 2 kilogramy. Za podmanivou a velmi intenzivní vůní zralého manga stojí 41 různých aromatických substancí. 

Posvátný strom buddhistů s úctyhodnou úrodou

Plody rostou na stálezeleném stromě zvaném mangovník, který dorůstá výšky až 30 metrů a má hustou okrouhlou korunu. Mangovník se může dožít až 350 let, v průměru pak 100 let – během této doby na něm dozrává na dva miliony plodů. Pro domorodé obyvatelstvo se tak stává prakticky nepřetržitým zdrojem veškerých důležitých živin. Buddhisté si jej cení jako posvátného stromu, v jehož stínu měl meditovat i samotný Buddha.

Doplňte vitamíny, minerály i vlákninu

Mango má pověst vitamínové bomby, je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E, K i důležitých vitamínů skupiny B. Už z 300 gramů čerstvé dužiny můžete například získat denní doporučenou dávku vitamínu A i C – mango tak má ze všech druhů ovoce nejvyšší obsah vitamínu A a pyšní se i dvojnásobně větším množstvím vitamínu C než citron.

Lahodné tropické ovoce je také zdrojem celé řady minerálů, za pozornost stojí zejména vysoký obsah draslíku, ale i menší podíl vápníku, hořčíku a železa. Mango skrývá i rozpustnou vlákninu pektin či kyselinu citronovou a jablečnou.

 

Mangová plantáž v pozadí s horami a sluncem prosvítajícím zpoza mraků

 

Mango pomůže s krásnější pletí i hubnutím a detoxem

Díky vitamínu A, B a dalším antioxidantům je mango účinné v ochraně před stárnutím a degenerací buněk – proto se využívá i v rámci potravinových doplňků a kosmetických přípravků pečujících o hydrataci a zdravou pigmentaci pleti i kvalitu vlasů a nehtů. Z manga si také můžete připravit oblíbenou pleťovou masku pro zjemnění a rozzáření pleti.

Protože je dužina manga nízkokalorická (72 kcal na 100 g) a obsahuje malé množství tuků, je mango vhodné i v čase redukčních diet. Vysoký obsah draslíku navíc pomůže s odvodem přebytečných tekutin a tuků z organismu, což jen podporuje účinky hubnutí.

Mango nachází své využití i v rámci detoxikačních programů, a to nejen díky schopnosti bojovat s volnými radikály, ale také pro své diuretické, tedy močopudné účinky. Je tak skvělou volbou pro pročištění těla.

Na mangu si bez obav pochutnají i diabetici, jelikož má pozitivní vliv na oběhový systém a snižuje hladinu glukózy v krvi.

Mango v kuchyni – sorbety, dezerty, omáčky i spojení s masem

Co se týče kulinářského potenciálu, mango lze upravit na mnoho různých způsobů – skvěle se hodí pro přípravu sorbetů, pyré, ovocných salátů, dezertů a smoothie. Jeho sladká chuť připomínající broskve ovšem skvěle doplňuje i slané a pikantní pokrmy, zejména v rámci asijské kuchyně. Mango si tedy můžete dopřát i společně s drůbežím a hovězím masem, rybami, krevetami a vychutnáte si ho také v omáčkách, kari a rýžových pokrmech. Fantazii se meze nekladou.

 

Dvě sklenice mangového smoothie s modrými slámkami připravené ze zralých plodů

 

Ochutnejte skutečné mango v přírodním smoothie od Fit-day

To, že je mango opravdu oblíbené, dosvědčuje i fakt, že se z něj během let stala velmi populární příchuť napříč potravinami, od zmrzliny přes jogurty až po žvýkačky a bonbóny.

Protože se ve Fit-day vyhýbáme veškeré chemii a klademe důraz na kvalitní suroviny, v obou našich mangových smoothie najdete prášek ze skutečného ovoce. Ve smoothie mango-berry je mango doplněné sušeným banánem a malinou, zatímco v příchuti chia-mango najdete obsah hned tří superpotravinchia semínek, macy a lucumy. S každou porcí také navíc doplníte denní doporučenou dávku vitamínu C a více než 12 gramů bílkovin.

Opravdovou odměnou jsou pak plátky sušeného manga, které nabízíme nesířené, bez přidaného cukru a v prémiové BIO kvalitě. Těšit se můžete na dokonale sladkou chuť a intenzivní vůni.