5 tipů, jak využít ovesné vločky

Ovesné vločky jsou považovány za jednu z vůbec nejzdravějších potravin, slouží jako ideální zdroj energie a důležitých živin, zejména pak vlákniny. Ovesné vločky vám mohou rovněž pomoci se zažíváním či hubnutím.

Způsobů, jak využít potenciál této zázračné suroviny při každodenním stravování, je celá řada.

 

Fit-day ovesné vločky v dřevěné misce

1. Ovesná kaše

Ovesnou kaši měl na snídani alespoň jednou pravděpodobně každý. Ovesné vločky se jednoduše zalijí horkou vodou a nechají změknout. Pak už záleží jen na chuti každého z nás, kaši lze dosladit medem či čtverečkem hořké čokolády a ozdobit směsí ovoce a ořechů.

Další způsob, jak připravit ovesnou kaši, zahrnuje mikrovlnnou troubu. Ovesné zalijeme vodou či rostlinným mlékem a vložíme do mikrovlnné trouby. Nakonec samozřejmě můžeme ovesné vločky tradičně povařit ve vodě či rostlinném mléce na sporáku či vařičiSměs je nezbytné přivést k varu a až začně houstnout, je kaše připravená ke konzumaci. Ačkoliv časově nejnáročnější, jedná se pravděpodobně o nejchutnější variantu.

2. Proteinové palačinky

Máte-li chuť na zdravou a rychlou snídani či odpolední svačinu, jsou proteinové palačinky obohacené o ovesné vločky ideální volbou.

V míse smícháme proteinový prášek (lze nahradit moukou), ovesné vločky a vejce a postupně přiléváme vodu či rostlinné mléko. Hladkou směs nalejeme na olejem vymazanou rozpálenou pánev a krátce opečeme na obou stranách, dokud palačinky nezezlátnou. Dozdobíme podle chuti ovocem a oříšky, můžeme také přelít javorovým sirupem či medem. Můžete použít i naši hotovou Fit-day směs na čokoládové palačinky.

 

Fit-day lívance s borůvkami a malinami přelité javorovým sirupem

3. Základ zdravé pizzy

Ovesné vločky lze využít i pro přípravu zdravé domácí pizzy, kdy nahradíme klasické kynuté těsto směsí jemně mletých vloček (můžeme smísit s polohurbou moukou), vejce, tvarohu či bílého jogurtu a soli. Velkou výhodou není pouze relativně nízký počet kalorií a tuku takto připravené pizzy (záleží na obloze), ale také časová nenáročnost celé přípravy, kdy nemusíme čekat na vykynutí těsta. Nemusíte se přitom obávat, že by pizza ztratila svou typickou chuť, těsto bude pouze o něco křupavější.

Pizza z ovesných vloček a jogurtu se přitom hodí i pro sladkou úpravu, kdy ji lze bohatě ozdobit například kousky ovoce, skořicí či kakaeam.

4. Vláčný mugcake

Mugcake neboli hrnková buchta představuje rychlý způsob, kterak si připravit chutné mlsání během několika málo minut. A právě zde vločky rovněž mohou najít své uplatnění a obohatit výsledný moučník o vlákninu.

V hrnku smícháme ovesné vločky, vejce, tvaroh a proteinový prášek (lze nahradit moukou), můžeme přidat kousky ovoce či čokolády. Následně vložíme do mikrovlnné trouby na cca 3,5 minuty. Ve větším množstvím můžete těsto vlít do formy a dát péci do trouby.

Pokud vám chybí některé z ingrediencí, skvělou volbou jsou naše hotové skořicové či čokoládové mugcaky, které jsou 100% přírodní, bez chemie, laktózy a sóji.

 

Fit-day skořicový mugcake v hrníčku s kouskem skořice a badyánem

5. Jen tak narychlo - výživné smoothie s vločkami

Ovocné smoothie obohacené o vločky představuje léty osvědčenou kombinaci, ideální je kupříkladu spojení vloček s jemnou chutí banánu a holandského kakaa. Dalším tipem na přípravu může být krémové smoothie s vločkami, banánem, rostlinným mlékem a čerstvými jahodami.

Nemáte-li dostatek času na přípravu čerstvého smoothie, můžete sáhnout po našem předpřipraveném ovocném smoothie, které stačí pouze zalít vodou nebo rostlinným mlékem, přisypat ovesné vločky (můžeme předem nadrtit) a pečlivě protřepat v shakeru.

Bezlepkové ovesné vločky - řešení i pro celiaky

V případě, že trpíte celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, můžete sáhnout po bezlepkových vločkách. V dnešní době již není problémem sehnat je, a to nejen v prodejnách specializovaných na zdravou výživu. Ovesné vločky jsou pro tělo natolik prospěšné, že by bylo na škodu odpírat si jejich blahodárné účinky.

Zajímavostí přitom je, že ovesné vločky jako takové lepek přirozeně neobsahují, ke kontaminaci lepkem dochází během pěstování a dalším zpracování ovsa, kdy přichází do styku s jinými obilovinami. 

 

 

Oblíbené produkty s obsahem vlákniny

smoothie_banana chocolate
899 Kč

Oblíbená čokoláda spolu s banánem je ideální partie pro pořádnou snídani...

mugcake_chocolate_1
399 Kč

Rychlé, sladké, ale přitom ze zdravých surovin. To jsou naše...

mugcake_cinnamon_1
399 Kč

Fit-day cake je rychlý skořicový koláček z prvotřídních surovin...



 

 

Oblíbené články

Ovesné sušenky

Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse si smícháme ovesnou mouku, protein, skořici, prášek...

Ovesné vločky - nejlepší zdroj energie!

Z ovesných vloček se připravuje řada pokrmů spadajících do kategorie “zdravé výživy”, především müsli, a používají se též při výrobě...

Snídaně jako základ

SNÍDANĚ JAKO ZÁKLAD   Proč Snídaně? Neboť milujeme rána. Ty chvíle, dokud se svět kolem probouzí a...

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.